Toi toi toi, oi oi oi

Egmond is een thuiswedstrijd. Bijna twee jaar geleden gaven we ons eerste concert in de Abdijkerk: lekker vol. Afgelopen voorjaar het tweede: vol. Afgelopen zondag het derde: afgeladen, mensen die 10 minuten voor aanvang aankwamen zijn onverrichter zake weer naar huis gegaan of iets anders gaan doen. Het loopt de spuigaten uit.

Er zijn vele mogelijke succesfactoren (sorry voor die belegen term). De concerten in de Abdijkerk zijn op zondagmiddag en de toegang is gratis. Je kunt voor of na het concert even de duinen in of naar het strand, of een terrasje pikken. Er wonen veel cultuurminnaars in de gemeente Bergen. Onze dirigent komt uit de regio en heeft er veel connecties dankzij zijn werk als historicus. Tot slot is de plek beroemd, hij gaat terug op de Abdij van Egmond die er in de middeleeuwen stond en die een grote rol speelde in de vroege geschiedenis van Holland. De Abdij is heel actief en helpt ons altijd perfect; mooie website ook, zie http://www.abdijvanegmond.nl.

Belangrijk is natuurlijk ook dat we goede kwaliteit leveren. We zijn allemaal ervaren koorzangers; bijna allemaal amateurs, maar erg muzikaal en geschoold. Genoeg tenoren en even veel mannen als vrouwen. We hebben, vermoed ik, een heldere koorklank die helpt om ingewikkelde muziek toegankelijk te maken. We hebben er veel lol in. Iedereen houdt enorm van muziek en dat stralen we ook uit. Als koor zijn we een jonge hond; we zijn gretig, we hebben dit niet al vele malen meegemaakt. Denk aan een opkomend bandje waarin het klikt.

Gratis toegang en een grote toeloop hebben tot gevolg dat je niet makkelijk te weten komt waar iedereen vandaan komt. Van Durgerdam weten we het wel. Dat was een concert voor 50 à 55 bekenden (van koorleden), en 10 à 15 mensen die door de PR waren gekomen. Gratis toegang + collecte levert trouwens bij een paar honderd mensen veel meer geld op dan 65 mensen die betalen.

Ik hou het voorlopig op de combinatie van kwaliteit van het koor, plek + tijdstip en gratis toegang. Deze succesformule werkt, hoe hij ook precies in elkaar steekt en ik zou hem graag eens ergens anders uitproberen. Want als ik moet kiezen tussen 60 betalende toehoorders of 120 die gratis binnenkomen kies ik voor het laatste. Hoe meer zielen hoe meer vreugd – en het hoeft helemaal niet slecht uit te pakken voor de koorkas.

Op 1 april 2012 zingen we niet in Egmond maar in het nabijgelegen Bergen, in de Ruïnekerk. We zijn uitgenodigd, dus of het gratis-met-collecte kan?

Categorie: Zingen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *