Abdijkerk revisited

Goed koor, plek+tijdstip en gratis toegang – zo luidt de succesformule van onze concerten in de Abdijkerk van Egmond-Binnen. Na nog wat meer napraten blijkt er meer te spelen.

De abdij is een bekende, mooie en geliefde plek, met parkeergelegenheid. Dat is de oppervlakkige constatering. Wat verder kijkend blijkt de abdij onze concerten van een zinvolle context te voorzien. Het is een Benedictijner klooster. Wellicht mede doordat het los van bisdom en parochies staat komen er veel mensen naar activiteiten. Je kunt er verblijven voor weinig geld (in de weekends zitten ze altijd vol!) en ze hebben een cursuscentrum en een winkel. Ze organiseren allerlei concerten. Onze concertprogramma’s passen in het kerkelijk jaar. Verder is de abdij een provinciaal monument. Bijna 80 jaar oud, maar wel de voortzetting van de abdij die er voor de Tachtigjarige Oorlog stond. Het ontstaan van het graafschap Holland in de middeleeuwen is terug te voeren tot de abdij van Egmond. Er is een grafmonument met daarin de gebeenten van de eerste graven van Holland.

Een concert op zondagmiddag vlakbij de duinen en de zee maakt dat mensen een combinatie kunnen maken. Lunchen, concert, duinwandeling of naar het strand, naar huis. Ieder zijn arrangement. En gratis toegang verlaagt de drempel. Hoe goed je het hebt gedaan merk je aan de opbrengst van de collecte en de bezoekersaantallen, in ons geval sterk oplopend.

Als je iets zou willen ‘overplanten’ (bijv. het aspect ‘gratis+collecte’) moet je niet naïef zijn in je verwachting. Als je concert als een tang op een varken slaat (de zinvolle context ontbeert) hoef je niet op veel publiek te rekenen. Die context kan een religieuze zijn maar ook een historische of een feestelijke. Of: een succesvolle serie, of het festival in Hoorn (Oude Muziek Nu).

Conclusie: een thuisbasis, mooie plek en zinvolle context, bereikbaarheid, een vaste relatie, goede concerten en misschien ook gratis toegang met collecte – zo kun je als koor aan je publiek komen in deze voor cultuur zo lastige tijd. Dan speel je thuiswedstrijden die je ook nog eens kunt winnen. Op naar meer thuisplekken!

Categorie: Zingen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *