Kerk, staat en vaccinatie

Bij zijn oproep aan predikanten over vaccinatie kwam Mark Rutte uit voor zijn geloof. Maar tegelijkertijd sprak hier de premier die predikanten zei wat ze moesten doen, inclusief theologische argumentatie. Hoewel niet heel erg, is dit toch een fout. Het is historisch beladen (Maurits & Van Oldebarnevelt …..), en zou als politiek feit wel wat meer aandacht mogen krijgen.
Verder stelt de oproep niets voor. Het is het in de protestantse traditie heel formeel zo geregeld dat dominees in principe niets te zeggen hebben over gelovigen. Het is eerder andersom. Ze worden zelfs betaald door de kerkleden….
Was Rutte onderlegd geweest in de kerkgeschiedenis, dan had hij kunnen zeggen: “Als premier heb ik hier niets over te melden. Als lid van de Protestantse Kerk van Nederland roep ik mijn medeleden echter op om hun kinderen te laten vaccineren.” Dat had meer indruk gemaakt.

Categorie: Geen categorie

Tags: , ,

2 reacties op Kerk, staat en vaccinatie

  1. Klazien Laansma zegt:

    Waar tot mijn verbazing aan voorbij wordt gegaan is dat het niet alleen de ‘zware Gereformeerden’ zijn die vaccinatie weigeren. Inmiddels is er ook een groeiende groep ouders die een alternatief of spiritueel gedachtegoed aanhangt en daarom hun kinderen niet laat vaccineren. Ik heb als beoordelaar van Tekstnet wel eens een zeer manipulatieve folder onder ogen gehad waarin ouders werden gewaarschuwd tegen vaccinaties. Vanuit ons vak een goede tekst overigens. Maar wel een boodschap die heel gevaarlijk is, niet alleen voor het eigen kind. Ik zou wel eens willen weten hoeveel ouders dit zijn…

  2. Klazien Laansma zegt:

    Sven Kockelman is begonnen met een ongenuanceerde campagne tegen de weigeraars uit de Biblebelt. Deskundige artsen zoeken terecht de nuance om in contact te blijven met de ouders en ze over te halen om ‘stiekem’ hun kinderen te laten vaccineren, dat wil zeggen zonder de sociale controle van het dorp. In gesprek blijven levert meer resultaat op, als het om aantallen vaccinaties gaat. Met die media-agressie trekt de groep zich terug in eigen gelederen. Niet goed. KlareKlazien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *