Hoed

Zo’n 100 jaar geleden trouwden mijn Oma en Opa. Op mijn bureau ligt de Hoge Hoed die mijn Opa volgens de overlevering bij die gelegenheid droeg. Gemaakt door J.P. de Koning uit Delft. Het logo bevat een afbeelding van een zegel met ‘Mode de Paris’. Van buiten is ie zwart, fluwelig, van binnen afgezet met paars papier. Het zal een goedkoop ding geweest zijn. Hij ruikt naar ‘oud’. Naar huizen van Opa’s en Oma’s. Onlangs heb ik de originele kartonnen hoedendoos weggegooid, hij was aan het vergaan.

Over J.P. de Koning te Delft vind ik op het internet niets terug. Jammer. Ik fantaseerde al over een mooie plaats in het bedrijfsmuseum van De Koning Hoedenmakers te Delft.

Waar de hoed om het hoofd sluit, zit aan de binnenkant een leren band. Daarachter zit, ter versteviging of verkleining, een opgevouwen krantenpagina. Het betreft de Westlandse Courant van zaterdag 6 mei 1916, de pagina’s 6 en 8. De krant staat o.a. stil bij de stand van zaken van de oorlog van dat moment (“Tot heden is nog niets bekend in zake het antwoord van Duitschland op de Amerikaansche nota”). Daarnaast veel advertenties (“Hebt gij een uurwerk noodig? Koopt dit bij W.C.C. van der Schoot en gij zijt verzekerd van goeden kwaliteit voor billijken prijs”).

De hoed is mij veel te klein. Zo groot als mijn hoofd is (ik moet altijd naar speciaalzaken voor een zomerhoedje), zo klein moet het hoofd van mijn Opa geweest zijn. Mijn vader droeg hem zelden, ook bij hem stond hij boven op het hoofd.

Categorie: Geen categorie

Tags:

Eén reactie op Hoed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.