Een concert als een thuiswedstrijd

COV Groot Noord is een grote oratoriumvereniging in Amsterdam Noord. Vorig najaar heb ik hen in het Concertgebouw aan het werk gehoord. In het Concertgebouw? Jazeker! Onze beroemdste concertzaal wordt geregeld afgehuurd voor grote amateurconcerten. Ik was uit Alkmaar gekomen omdat mijn zoon meezong in de ‘Mass of the children’ van John Rutter (solisten, koor, kinderkoor, orkest). De zaal zat helemaal vol, en met totaal andere mensen dan bijvoorbeeld bij de Zaterdagmatinee. COV Groot Noord weet een publiek te mobiliseren. En echt niet alleen met Bach, Haydn, Mozart en Brahms. Een andere mij bekende Christelijke Oratoriumvereniging (leuk om die term een keer te noemen) is ‘De Lofstem’ uit De Lier. Die hadden vorige maand een grote kerk vol voor ‘The armed man – a mass for peace’ van Karl Jenkins (uit 2000!). Mijn zus zong mee: “Het was fantastisch, de mensen stonden op de banken!” Hoe ouderwets dergelijke oratoriumverenigingen ook zijn (en hoe oud sommige koorleden), ze doen in de 21e eeuw blijkbaar iets heel goed. Ze organiseren thuiswedstrijden die ze ook nog winnen.

Dit soort successen bestaan in amateurland. Veel operetteverenigingen, musicalverenigingen en oratoriumkoren slagen er in om mooie dingen te doen. Kwestie van traditie, gepaard aan ondernemingszin en wat artistieke durf, het kan niet anders.

En wij – Cappella Nova – dan?  Onze vestigingsplaats is Amsterdam-Oost, om precies te zijn het Oostelijk Havengebied. Twee van ons komen uit Aalsmeer, één uit Alkmaar, de rest (11) uit Amsterdam. We zijn klein en behoren niet al tientallen jaren tot het verenigingsleven in Oost (zo dat al bestaat). Als we er even van uitgaan dat we artistiek en qua continuïteit goed zitten, blijven er nog twee kwesties over: hoe zien die thuiswedstrijden er voor ons uit én is sponsoring in ons geval mogelijk? We zijn geen groot oratoriumkoor, dus ons succes zal er anders uit moeten zien. Ik heb daar al jaren ideeën over, maar eerst voor dit blog maar eens op zoek naar succesvolle ‘vocaal ensembles’. Waarover later meer.

Terug naar COV Groot Noord. We hebben hen uitgenodigd om met een delegatie tegen korting ons concert van 9 december in Durgerdam bij te wonen. De voorzitter was geïnteresseerd, vond onze PR onder koren uit de regio erg leuk en opperde meteen iets over samenwerking. Daar ga ik natuurlijk niet over, maar wie weet …

Eerst maar eens afwachten hoe het vrijdag (morgen) gaat.

Categorie: Zingen

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.