Meesterhand glasweefsellijm

Wie zich van achter zijn bureau begeeft in de wereld van het klussen, de bouw eigenlijk, komt ook in een ander taaluniversum. Materialen, spullen, gereedschappen, handelingen. Ooit van Meesterhand Glasweefsellijm gehoord? Glasweefsellijm is een goedje en Meesterhand is een merknaam van Sikkens. O Nederlandse taal wat hou ik van je, jouw lof wordt niet genoeg gezongen. Hoezo al die merknamen en productnamen in het Engels…

Glasweefsel is behang van geweven glasvezels (hoe bestaat het!?). Glasvezels zijn, het woord zegt het al, zeer dunne vezels van glas. Voor de glasvezelkabels die het mogelijk maken dat u dit blog leest wordt een ander type gebruikt dan voor behang.

Glasweefsellijm is een speciaal soort kant-en-klare lijm waarmee – in ons geval – renovatiebehang aan de muur kan worden geplakt. Renovatiebehang – alweer zo’n mooi woord – gebruik je om oneffen muren glad te krijgen om ze vervolgens strak te kunnen schilderen of behangen. Dat dit renovatiebehang glasvezels bevat is te zien als er licht op valt.

Tot slot de merknaam: Meesterhand. Zouden ze bij Sikkens deze naam zelf bedacht hebben of heeft zo’n bureau dat merknamen verzint een keer goed werk geleverd? De naam is werkelijk prachtig en ook nog eens cultuurhistorisch rijk. Hij gaat terug tot de gilden. Een ‘gezel’ moest jaren in leer bij een ‘meester’ om vakbekwaamheid te verwerven. Nu hoef je slechts een Meesterhand product te kopen om in deze glorie te baden. Vele mannen slaan meteen aan het fantaseren als ze bijvoorbeeld een Meesterhand verfroller kopen. Hiermee gaan we alle kamers prachtig witten, met zo’n roller kàn het niet misgaan. En de lof die ons ten deel valt als het allemaal klaar is… In ons allen schuilt een Kees de Jongen.

Categorie: Geen categorie

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *