Nostalgie naar de 'rooie' zakdoek

Ongelofelijk de hoeveelheden snot die een verkouden hoofd kan produceren. Mistroostig op de bank gezeten herinner ik mij ineens dat mijn moeder mij bij een dergelijke verkoudheid vaak een stuk van een oud laken gaf om mijn neus in te snuiten. Als deze provisorische mega-zakdoek vol was gooide ze hem weg en kreeg ik een nieuwe. Oude lakens genoeg in een huishouden met zeven kinderen. Als het ergste achter de rug was kreeg ik een rooie zakdoek.
Hier worstel ik even met de taal. Een rooie zakdoek heeft dat oud-Hollandse dessin, een rode zakdoek is een nette herenzakdoek met de kleur rood. Als ik vroeger ‘rode zakdoek’ had gezegd had iedereen me uitgelachen.
Those were the days, ver voor het tijdperk van de papieren zakdoekjes, bij ons op de tuinderij in het Westland waar je niet met de auto kon komen want wij woonden in een vaargebied, ik trok uit school altijd een overall aan en laarzen om buiten te gaan spelen. Of je een blik opentrekt…

Categorie: Geen categorie

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *