Samen zingen

We zijn nog een werkweek verwijderd van onze kerstconcerten – het ging hier tot nu toe alleen over Durgerdam op 9 december, maar op de 11e doen we een tweede concert in de Abdijkerk van Egmond. We zingen daar voor de derde keer. De toegang is gratis, met een collecte aan de uitgang. De vorige keren zat het respectievelijk goed vol en stampvol. Enfin, de PR voor Durgerdam is klaar. Helaas lukt het niet meer om de voordeelbonnen in het dorp rond te brengen. Eind van de week nog proberen om op RTV Noord-Holland te komen. Veel zin in PR-werk heb ik overigens niet meer. Door het vele repeteren en de naderende concerten neemt de muziek het bewind langzaam over. Volgende keer de PR zo plannen dat het twee weken van tevoren klaar is.

Het zingen is een grote vreugde. Het gaat steeds beter, en ik doorgrond de muziek steeds beter. Nog wel een paar technische problemen op te lossen, daar werk ik deze week nog aan. Goed zingen lukt alleen als er geen problemen meer zijn en komt neer op een goede timing c.q. wachten, niet je kruit verschieten bij het eerste ‘forte’ (= luid), musiceren vanuit het geheel. De muziek moet helemaal vanuit rust ontstaan. Rustig op je beurt wachten. Het publiek mag best opgewonden raken, maar jij niet – althans niet teveel. Elke keer dat je een stuk uitvoert is het weer een zoektocht. We voeren 18 stukken uit, 18 keer zoeken dus, en het geheel is op zijn beurt ook weer een zoektocht.

Als tijdens een concert iemand een fout maakt leidt dat soms tot een fout van een ander, wat tot nog een fout van weer een ander kan leiden. Enzovoort, en voor je het weet wordt een concert een strijd tegen de fouten. Luctor et emergo, tenminste dat hoop je dan. Mislukte concerten komen niet zo veel voor, maar ze bestaan. Twee keer meegemaakt, één keer als zanger. Wat je nodig hebt is een soort topsportmentaliteit, waarin de fout van de één alleen maar een fout is, en niet meer. Het kan gebeuren en hoeft nergens toe te leiden. Een koor moet leren om de rust te bewaren, de zangers en zangeressen moeten bij zichzelf blijven. Ook als het verrassend goed gaat, beter dan je ooit gezongen hebt, dan nog moet je dat bij jezelf houden en je kop erbij houden.

Wachten, zingen, genieten van maten rust, luisteren, ontspannen blijven. Gisteren na de repetitiedag was mijn bewustzijn, tja…, opgetild. Bent u daar nog?

Geslapen als een roos.

Categorie: Zingen

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *