Annika S. in de Kop van Noord-Holland

‘De val van Annika S.’, de eerste thriller van Annejet van der Zijl en Jo Simons, is een echte aanrader. Leuke bonus voor deze lezer: het verhaal speelt zich af in het gebied waar ik woon – de regio Alkmaar, Bergen, Kop van Noord-Holland. Dát is leuk! Gaat het ineens over die lange, lange N9 van Alkmaar naar Den Helder (toch slechts een half uurtje rijden), over Callantsoog, over Bergen aan Zee. En één van de hoofdpersonen, Martin Twisk, uitgerangeerd rechercheur bij de politie te Alkmaar, woont in mijn eigen buurt, Alkmaar-Noord. De misdaad speelt zich af in Bergen aan Zee.

De auteurs kennen de regio goed, ze wonen er ook, las ik in een interview met van der Zijl. Bergen is inderdaad chique (‘kakdorp’), anders dan het veel gewonere Egmond aan Zee. De plattegrond van Bergen aan Zee is trouw gevolgd. Maar soms veroorloven de auteurs zich vrijheden. De N9 maakt vanuit Den Helder inderdaad ter hoogte van afslag Petten een flauwe bocht naar links. Van een ‘afslag Tuitjenhorn’ is echter geen sprake. Als je op die plek richting Tuitjenhorn wilt, moet je een onhandige smalle vlotbrug over en dan via een secundaire weg verder oostelijk. Leuke fietsroute, dat wel. Wie met de auto vanuit Den Helder naar Tuitjenhorn wil, rijdt via Schagen.

Eeuwigelaan

Zo zijn er meer kleine dingen. Wie na het boek gelezen te hebben in Callantsoog op zoek gaat naar een boulevard, zal teleurgesteld naar huis gaan. Callantsoog heeft geen boulevard. Nog een voorbeeld: Annika rijdt vanuit Bergen over een lommerrijke laan naar zee, en wordt ingehaald door een grote SUV. Die laan is de prachtige Eeuwigelaan (die naam ontbreekt trouwens) maar voor inhalen is hij veel te krap, zeker met een grote SUV. Vervolgens klopt weer wel dat je na de Eeuwigelaan via de rotonde bij de Fransman (ook niet bij naam genoemd) op de Zeeweg naar Bergen aan Zee komt. Inderdaad een glorieuze weg midden door het open duinlandschap.

Unforced error: Martin Twisk lokaliseert op een gegeven moment de verblijfplaats van Annika S. als een bungalowpark in Callantsoog ofwel ‘een vakantiepark bij Geestmerambacht’. Dat klopt niet, Geestmerambacht is een recreatiegebied meteen ten noorden van Alkmaar-Noord, bijna een half uur rijden van Callantsoog.

Zomersloot

Kortom: een fijne thriller én veel plezier gehad met het vergelijken van het boek met de regio zoals ze er feitelijk bijligt. Het wordt een reeks, er volgen nog vier boeken. Hopelijk meer Alkmaar-Noord: ‘Het lijk in de Zomersloot’?!

 

Simons en Vander Zijl, De van Annika S. The House of Books, 2018

Categorie: Recensie

Tags: , , , , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.